Heti érdekességek 5.

A Nokia előállt az első WP7-et futtató készülékeivel

 

A Sony kivásárolja a Ericsson-t Sony Ericsson-ból

Az Ericsson és a Sony ma bejelentették, hogy egyezségre jutottak abban, hogy a Sony megvásárolja az Ericsson Sony Ericsson Mobile Communications AB (“Sony Ericsson”) vállalatban levő 50%-nyi részesedését. A tranzakció lezárultával a cég 100%-ban a Sony tulajdonába kerül. A Sony 1,05 milliárd eurót fizet az Ericsson-nak az üzletrészért. A bejelentés elolvasható itt.

 

Elhunyt John McCarthy

Vasárnap, 84 éves korában elhunyt John McCarthy a mesterséges intelligencia (artifical intelligence, AI) kutatás egyik úttörője.

1958-tól kezd el dolgozni a Lisp programozási nyelven, amelyet speciálisan az AI programozáshoz tervezett és amelyet 1960-ban mutatott be a “Recursive Functions Of Symbolic Expressions And Their Computation By Machine” dokumentumban. 1959 körül ő találja fel a garbage collection mechanizmust (szemétgyűjtés memóriában, GC), a Lisp egyes problémáinak megoldására.

Forrás: Wikipédia és mások

 

glogg – A smart interactive log explorer

glogg is a multi-platform GUI application to browse and search through long or complex log files. It is designed with programmers and system administrators in mind. glogg can be seen as a graphical, interactive combination of grep and less.

 

A beszédet is érti majd az Apple tévéje

Valószínűleg 2013-ban kerül a boltokba, és az iPhone 4S-hez hasonlóan beszéddel lehet majd vezérelni, egyes szakértők szerint pedig játékgépként is használható lesz az Apple saját tévéje, amelyről Steve Jobs hét elején megjelent önéletrajzában derült ki néhány információmorzsa.

 

ARM: jöhetnek a száz dollár alatti okostelefonok

Olcsó és energiatakarékos okostelefonokat lehet gyártani az ARM legújabb A7-es nevet viselő processzorával. A chipgyártó szerint az új mag a fejlődő országokba szánt száz dollárnál is olcsóbb okostelefonok megjelenését eredményezheti.

 

Ledudálják és betörőnek nézik a magyar térképjavítókat

Jóval egyszerűbb eszközökkel dolgoznak készítőik, mégis naprakészebbek a magyar gyártású digitális térképek a Google Mapsnél. Beülhettünk az iGO navigációs szoftverben is használt térképet is készítő cég helyszíni felméréshez használt terepjárójába, amelynek sofőrje már immúnissá vált a dudaszóra, de azt is megszokta, hogy kihívják miatta a rendőrséget.

 

Shuttleworth Ubuntu-t lát a jövő (szinte) minden elektronikai eszközén 

Mark Shuttleworth legújabb blogbejegyzése nem nélkülözi az egészséges önbizalmat. A Canonical első embere nem állít kevesebbet, mint azt, hogy a 14.04 LTS-től kezdve az Ubuntu ott virít majd a tablet gépeken, a telefonokon, TV-ken, az intelligens kijelzőkön, legyenek azok éppen autóban vagy az otthonunkban található konyhában. Ráadásul az Ubuntu ezeket az eszközöket problémamentesen, egyszerűen a desktop gépekhez, szerverekhez és a cloud-hoz kapcsolja majd.

Shuttleworth blogjában egy érdekes idézetet is közöl. A következőket Paul Maritz, a VMware vezérigazgatója mondta idén nyáron a VMworld konferencián:

“Három évvel ezelőtt az internethez kapcsolódott eszközök több mint 95%-a személyi számítógép volt. Három év múlva ez a szám feltehetően kevesebb mint 20% lesz. Az internethez kapcsolódó eszközök több mint 80%-a nem Windows-alapú személyi számítógép lesz.”

forrás:hup.hu

 

BeagleBone – 89 dolláros, Linux kompatibilis, nyílt forrású hardverplatform hackereknek 

A BeagleBoard.org tegnap bejelentette portfóliója legújabb tagját, a BeagleBone-t. A bejelentés a bankkártya méretű, nyílt forrású hardverplatform előnyei közt sorolja fel, hogy az képes teljes Linux operációs rendszer + teljes értékű webszerver futtatására. Ráadásul a bejelentés Linuxszal 10 másodperces bootidőt ígér.
forrás:hup.hu

OpenSim–Dynamic Movement Simulations 

OpenSim is a freely available, user extensible software system that lets users develop models of musculoskeletal structures and create dynamic simulations of movement.

 

OpenSimulator–Open Source 3D Application Server 

OpenSimulator is an open source multi-platform, multi-user 3D application server. It can be used to create a virtual environment (or world) which can be accessed through a variety of clients, on multiple protocols. OpenSimulator allows virtual world developers to customize their worlds using the technologies they feel work best – we’ve designed the framework to be easily extensible.

 

 

Nielsen: Az Android USA-beli piaci részesedése 43%, az iOS-é 28% 

Nielsen - smartphone piaci részesedés 2011Q3

A Nielsen elemző közzétette a 2011 harmadik negyedévére vonatkozó, USA-beli smartphone felmérésének eredményét. A cég szerint az USA állampolgárok 43%-a rendelkezik saját smartphone-nal. A smartphone tulajdonosok 43%-a Android-os telefonnal, 28%-a iPhone-nal, 18%-a Blackberry-vel, 7%-a Windows Mobile-lal rendelkezik. További részletek itt.

forrás:hup.hu

Reklámok

Posted on 2011. október 26, in Heti érdekességek. Bookmark the permalink. Hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: