Heti érdekességek 22.

 

Why Programmers are Bad at Estimating Times

An experienced project manager I used to work with claimed that he took the programmers’ time estimates, multiplied by pi and converted to the next time magnitude to get the true number. He had learned the hard way that programmers are bad at estimating times.

 

Predictions for 2013 

2012 was an interesting year of technology uprises and calm ending of december. very pleasant and calm sounds an interesting year ahead of 2013, lot of predictions as usual but disruptive technologies – literally… as usual known is a drop and unknown is an ocean. Between lies the godliness..heard this before…

Source Predictions Link
Gartner windows8, mobile handsets on chinese, big data, facebook – enterprises Gartner -predictions of 2013
EMC it process engineering, enterprise on mobile, app factories, big data, saas EMC – predictions of 2013
Forrester strategic sourcing, wlan deployment, nac Forrester – predictions of 2013
Steve Cerocke Cloud computing services, social networks and commnication services,tablets, phones, windows8 Steven Cerocke technology predictions for 2013
Future Timeline European Single Supervisory Mechanism,Solar flares affecting Satellites, air travel, car navigations, the banking system, hospital equipment, computers and many other machines,3D technologies,Highly flexible touch sensors,Full-body scanners are mandatory in US airports,14 nanometre chips enter mass production Future Timeline predictions for 2013
Nexxtep more secure mobile payment technology, cheaper tablets, double the mobile app downloads frm 2012 Richard Baker technology predictions for 2013
Telegraph 4G mobile speeds around the world, internet TV, secure devices, wearable gadgets Telegraph technology predictions of 2013
Telestra Mobile wallet, big data, acceleration of cloud computing,ICT (Information communications technology in health, transport and mining, connected home,speech recognition Telestra predictions of 2013
IDC 3rd Platform, built on mobile devices and apps, cloud services, mobile broadband networks, big data analytics and social technologies IDC predictions of 2013
Futurist neuroscientists soon be able to predict what you will do before you do i, future cars producers of power,aquaponic recycling system, economy will become increasingly jobless with full of work, next space age launch after 2020 Futurist predictions

 

 

Elérhető a TPB AFK: The Pirate Bay – Away From Keyboard dokumentumfilm 

video

A TPB AFK: The Pirate Bay Away From Keyboard egy dokumentumfilm, amely 2013. február 8-án jelent meg. A film a The Pirate Bay három alapítójának – Peter Sunde, Fredrik Neij és Gottfrid Svartholm – történetét mutatja be. A Simon Klose által rendezett filmet 2008 nyarától 2012 augusztusáig filmezték.

A film weboldala 2010. augusztus 28-án startolt el egy Kickstarter kampánnyal együtt. Utóbbit 25 ezer dollár összegyűjtésére indították. A pénz stúdióbérlésre és egy vágó alkalmazására kellett. A kampány három nap alatt elérte célját és végül 51 424 dollár felajánlással zárult. A teljes filmet a Creative Commons BY-NC-ND (Nevezd meg! -Ne add el! -Ne változtasd!) licenc alatt publikálták a The Pirate Bay-en és más torrent oldalakon.

Azok, akik az online támogatási formán kívül támogatnák az alkotókat, megvásárolhatják a filmet DVD-n vagy digitális letöltés formájában. A DVD előrendelhető 23 dollárért. A digitális letöltés 10 dollár.

Akik csak letöltenék, megtalálják a The Piratebay-en, vagy megnézhetik a YouTube-on. A bejelentés itt.

 

JuJu átirat – A Go nyelv sikertörténete a Canonical-nél 

Popout

Dave Cheney, a Canonical egyik programozója egy, a Go nyelvvel kapcsolatos sikertörténetet osztott meg a Go programnyelv általános hírcsoportjában. Az elmúlt évben a Canonical programozói szorgosan dolgoztak azon, hogy portolják a JuJu-t (fenti videó) Python-ról Go-ra. A múlt héten megszületett az első nem kísérleti kiadás a Go-ba átírt JuJu-ból. Ez eddig körülbelül 109 000 sornyi Go kódot jelent eddig. A részletek itt.

posted by Thom Holwerda on Wed 27th Feb 2013 01:59 UTC
Icon“Internet Explorer 10 is available worldwide in 95 languages for download today. We will begin auto updating Windows 7 customers to IE10 in the weeks ahead, starting today with customers running the IE10 Release Preview. With this final release, IE10 brings the same leading standards support, with improved performance, security, privacy, reliability that consumers enjoy on Windows 8, to Windows 7 customers.”

Március 28-án megkezdődik az Ouya konzolok kiszállítása 

Az Ouya (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10) projekt ma bejelentette, hogy 2013. március 28-án megkezdi a konzolok kiszállítását a Kickstarter támogatókhoz. Vagyis aki a kampányidőszakban támogatást ígért és adott ahhoz, hogy a konzol megszülethessen, az rövidesen már örülhet a stuffnak. A(z online) áruházakba a jelenlegi tervek szerint júniusban kerül a készülék. A gép mit sem ér játékok nélkül. Az Ouya játékokat is ígér. Egyebek mellett bejelentették, hogy Kim Swift – Portal, Left 4 Dead, Quantum Conundrum híresség – és az Airtight Games egy vadiúj, Ouya-exkluzív címen dolgozik.

Részletek a bejelentésben.

 

 Here are the CodeBuild selections of must-read software engineering books. Books are grouped according to their content with some description.

Google Glass: túllépni az okostelefon korszakon 

Joshua Topolsky azon kevés szerencsés közé tartozik, akik már ma kipróbálhatták a Google Glass-t. Érdemes végigolvasni az egész postot. Akik rohannak, azoknak itt az 5 és fél perces videó: 

Popout

Több érdekes megállapítása is van a cikknek. Az egyik, amit a Google Glass termékigazgatója mond, hogy a technológia megszakítja, megzavarja a mindennapi életünket. Itt elsősorban az okostelefonokra gondol. És ilyen módon a Glass egyik fő előnyévé léphet elő, hogy post-smartphone korszakot nyit, amennyiben olyan technológiát ad az emberek kezébe… oh, wait. Már nem is a kezébe, hanem a szeme elé… Szóval, amivel kevesebbet kell bíbelődniük, mint egy telefonnal.

Topolskynak a legjobban az tetszik, hogy a keze segítsége nélkül tud olyan képeket és videókat készíteni a szemüveggel, amik a világot az ő perspektívájából örökítik meg. 

Ez jó olyan élethelyzetekben, mint amilyen a kocogás, autóvezetés, biciklizés vagy a kirándulás. És nem jó olyan helyzetekben, amikor a sima fotókészítésnél, útvonaltervezésnél, videócsetelésnél többet szeretnénk.

A Glass igazi gyengesége szerintem az, hogy az alkalmazások vezérlése leginkább hangalapú (és picit érintésalapú). Így lehetetlenné válik összetettebb feladatok elvégzése. Valószínűleg már egy email megírása és elküldése is szenvedéstelibb egy ilyen interfészen, mint egy okostelefonon. 

The natural language search works most of the time, but when it doesn’t, it can be confusing, leaving you with text results that seem like a dead-end. And Glass doesn’t always hear you correctly, or the pace it’s expecting you to speak at doesn’t line up with reality. I struggled repeatedly with Glass when issuing voice commands that seemed to come too fast for the device to interpret.

Ne feledjük, a hangvezérlés azt is jeletni, hogy egyszerű parancsokkal igen, de precíz műveletekkel nem tudjuk kezelni az eszközt. Nincs kurzor, nincs ujj, ami egy felületnek több értelmet adna mint egy nagy piros gomb. “Készíts fotót!” – ehhez nem kell különösebb felhasználói interfész. “Nyisd meg a fotót Lightroomban szerkesztésre!” Na ez már nem fog menni.

Ilyen szempontból számomra a Glass inkább egy androidosított GoPro szemüveg. De majd kiderül, hogy az augmented reality-ra épülő megoldások mennyire teszik szórakoztatóvá és hasznossá ezt az eszközt.

Az is igaz, hogy a Glass jelenleg wifi és tether módon kapja a netet. Vagyis továbbra is smartphone-nal lehet majd jól használni. És ha a lightroomos példát visszahozom, a Glass arra is jó, hogy delegáljunk feladatokat a mobiltelefonunknak vagy a laptopunknak. 

Hoppá! Akkor viszont a Glass nem is egy új interfész vagy média. Hanem a mi saját személyiségünk (közvetlenül a szemünkkel érzékelt, a fülünkkel hallott világunk) digitális rétege, amely formalizáltan segít kommunikálni a megszokott eszközeinkkel. A telefonunkkal vagy a számítógépünkkel. 

Maga a dizájn is erre a cyborg világra hajaz egy kicsit. Ami nekem speciel kevésbé jön be. Szívesebben hordanék egy szemüvegnek látszó szemüveget, mint egy hajpántnak látszó U alakú antennát. De persze ez csak a prototípus. És még nem volt a kezünkben.

Mint kiderült, már idén kapható lesz, ezerötszáz dollárért. Kb 330 ezer forint. Egy nagyon könnyű és finom eszköz, ami egy másik dimenzióba helyezi az egész digitális világot körülöttünk. Hamarosan kiderül, hogy apartneri megállapodások eredményeként tud-e olcsóbb lenni. (Szerintem olcsóbb lesz karácsonyig.)

Egy biztos: ki akarom próbálni. Minél hamarabb. VISOR for the blind!

 

Posted on 2013. január 9, in Heti érdekességek. Bookmark the permalink. Hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: